Dubieus jubileum

//Dubieus jubileum

Dubieus jubileum

Precies een jaar geleden verhuisde de toen nog zelfstandig wonende BromBen naar een verzorgingshuis. We zijn een jaar verder en, terugkijkend, wat goed dat hij toen die beslissing heeft genomen.

Hoe hij was, zelfstandig wonend
Rokend, de dagen vullend met postzegels rond schuiven, luisterend naar radio Gelderland. ’s Avonds keek hij televisie en at hij de warm aangeleverde maaltijd die ik voor hem bestelde. Een student maakte een keer in de week zijn huis schoon en soms dronken ze na afloop samen een biertje. De thuiszorg mocht hem een keer per week douchen en met een beetje geluk trok hij dan de door mij klaar gelegde schone kleding aan. Onder het mom van medicatie aanreiken bezocht de thuiszorg hem ’s middags en ’s avonds, eigenlijk om een oogje in het zeil te houden. De beide vrijwilligers bezochten hem elke week en verder hield ik de overige ballen in de lucht.

Mijn taken bij BromBen thuis
Waaruit bestond de zorg die ik hem een jaar geleden verleende? Ik denk eraan terug. Aan het begin van de week bestelde ik de maaltijden. Ik bezocht BromBen 1x per week en nam dan de schone was voor hem mee. Wanneer ik bij hem was, zette ik eerst een kopje koffie voor ons. Dat kon hij toen zelf al niet meer. Ik controleerde de koelkast op producten die over de houdbaarheidsdatum waren en maakte een boodschappenlijstje. Hoeveel shag er gekocht moest worden, dat was de enige aanvulling van BromBen aan de boodschappenlijst. En natuurlijk kocht ik op vrijdag twee haringen en een gebakken schol.

Terwijl we koffie dronken, nam ik zijn administratie door en betaalde ik online de rekeningen. Vaak keek hij over mijn schouder mee, terwijl hij achter mij een peuk stond te rollen. Als hij het toestond, verschoonde ik daarna zijn bed en veegde ik de shag van de vloer. Het gesprek eindigde altijd met: ‘Wanneer kom je weer?’ waarbij hij het zelf in de agenda schreef. Eenmaal thuis belde ik hem. Ik wist dat hij zat te wachten op mijn telefoontje, waarbij hij bij het opnemen altijd zei: ‘Dat is snel.’ De andere dagen belde ik hem ook even, dat stelde hem gerust.

Hoe is hij nu, in het verzorgingshuis
De Alzheimer heeft BromBen compleet passief en afwachtend gemaakt. De verzorging moet hem nu dagelijks structuur geven. Ze halen hem uit bed, helpen hem met wassen en trekken hem dagelijks schone kleren aan. Dan zetten ze hem op de stoel voor de televisie. Daar komt hij de rest van de dag niet meer van af. Ze reiken hem de boterhammen aan, zetten koffie voor hem neer en helpen hem met de warme maaltijd. Tussendoor brengen ze hem naar het toilet en maken ze een praatje.

BromBen is het helemaal kwijt: het besef van dag en tijd, of hij honger of dorst heeft of naar het toilet moet en of er die dag afspraken in de agenda staan. Roken doet hij niet meer. De juiste woorden vinden voor wat hij wil uitdrukken, wordt ook steeds moeilijker. Bellen hoef ik hem ook niet meer want hij weet niet hoe de telefoon werkt.

Mijn taken bij BromBen in het verzorgingshuis
Hoe passiever BromBen wordt, hoe meer ik hem moet gaan vertegenwoordigen en voor hem moet opkomen. Wanneer iets niet meer lukt (eten, op het toilet plassen) dan ben ik degene die de tijd neemt om te observeren wat de oorzaak is. Hij kan het niet meer aangeven. Het verzorgingshuis neemt mij gelukkig de dagelijkse zorg uit handen, tegenwoordig ben ik meer de brandblusser. Hij is verrast wanneer ik die dag kom, hij weet het niet meer. Gesprekken starten vaak vol frustraties omdat ik hem niet begrijp. Steeds vaker gebeuren er onduidelijke dingen: zijn bril is dagen zoek omdat hij die ineens onder zijn kussen stopt. Of ik vind hem ’s middags in bed omdat hij niet weet hoe het verder moet met de dag. Hoe verward soms ook, hij is zich nog steeds bewust van zijn achteruitgang.

Ik zie het ook en nu ik terugblik op het afgelopen jaar, kan ik alleen maar constateren dat hij hard achteruit gaat. Hoe lang kan hij nog in het verzorgingshuis blijven wonen voordat het tijd wordt om naar het verpleeghuis te gaan? Ik vraag het me af.

By | 2018-03-04T17:31:37+00:00 maart 4th, 2018|Mantelzorg|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest