De Elfstedentocht fietsen, een mooie kennismaking met Friesland

/, Nederland, Reizen/De Elfstedentocht fietsen, een mooie kennismaking met Friesland

De Elfstedentocht fietsen, een mooie kennismaking met Friesland

De Elfstedentocht leeft. Afgelopen Hemelvaart zeker bij mij, het was het moment om de nieuwe Ortliebtasjes en de eenjarige Gazelle te testen. Op naar Friesland! In Leeuwarden ontmoette ik onverwacht een reismaatje. Ze wenste mij een goede tocht en zei: ‘Vergeet niet ergens oranjekoek te eten!’

ElfstedentochtSnel verlaten we Leeuwarden en al gauw trappen we opgewekt langs sloten, vaarten en meren. De zon brandt, het land zindert. In IJlst ontmoeten we andere fietsers van de Elfstedentocht, zij overnachten in pensions. Op verzoek maken ze een foto van ons en als vanouds ontbreken onze benen. Door gaan we weer, naar Sint Nicolaasga waar we de tent opzetten op een natuurkampeerterrein. De dorpelingen naast ons op het terras zwaaien naar passerende kennissen en zingen uit volle borst Hollandsche liederen.

Het vel verbrand

De volgende ochtend is de rode kleur op armen en benen nog niet weggetrokken. Tijdens drie maanden een huis leegruimen zie je veel shit maar word je niet bruin. De lange broek moet aan en helaas het warme shirt met lange mouwen ook. Verder gaat het weer, naar koffie in Sloten, langs vaarten vol eendenkooien en weilanden met kieviten. Stavoren is ons te druk, in Hindeloopen pauzeren we. Han stampvoet over de houten brug wanneer hij tijdens het fotograferen van zijn warm ingepakt lief met een klungelige beweging z’n zonnebril in de vaart kiepert. Ik ontdek een winkel met luchtige blouses met lange mouwen, precies wat ik zoek tegen de brandende zon. Met nieuwe bril en blouse fietsen we even later weer verder richting Workum.

Bijzondere Elfstedentocht met Pinksteren

Op de camping in Bolsward ontvangt de boerin ons hartelijk: ‘Goed dat jullie er nu zijn en niet in het Pinksterweekend!’ Dan is de FietsElfstedentocht, ruim 15.000 fietsers ronden dan Friesland in een dag. De boer is nog de hele avond druk met het hooi van het land halen zodat de weilanden met Pinksteren geschikt zijn als parkeer- en kampeerplek.

Een vooroordeel over de ANWB

Op onze derde fietsdag kijkt Han meewarig naar mijn fietstenue en zegt: ‘Je kunt zo op de foto voor een ANWB artikel met dat nieuwe blousje en die nieuwe tasjes. De mensen in zo’n advertentie zien er uit of ze niet fietsen.’ Ik fiets daarentegen 80-90 kilometer per dag dus ik maak me niet druk over dat blousje. En over die kekke, groene Ortliebtasjes al helemaal niet.

We komen aan in Franeker waar net de 32e Elfsteden Oldtimer Rally doorheen komt. Dit is het grootste eendaagse oldtimerevenement van Europa, 400 historische auto’s en 200 historische motoren uit Nederland, België, Engeland, Frankrijk en Duitsland nemen deel. Die avond kamperen we in Holwerd, vlakbij de Waddenzee.

Waar is het bruggetje van Bartlehiem

De vierde dag is de laatste; we fietsen langs de Dokkumer Ee terug naar Leeuwarden. Bijna eindigt deze fietstocht zonder oranjekoek totdat we in Bartlehiem aankomen. Bartlehiem bestaat eigenlijk maar uit 1 bruggetje en een koffie- en theeschenkerij. En toch horen wij tijdens de koek en zopie pauze tot drie keer toe mensen vragen: ‘Is dit nu het beroemde bruggetje?’ Twintig jaar naar dato moet je daar als uitbater toch ook gek van worden. De Elfstedentocht schaatsen, dat is passé. Tegenwoordig pak je de fiets, skates, kano of je oldtimer.

[foogallery id=”693″]

By | 2018-03-12T08:25:41+00:00 juni 1st, 2017|Fietstocht, Nederland, Reizen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest